Menu Sluiten
Foto prof. dr. Barend van Royen

Prof. dr. Barend van Royen
Orthopedisch chirurg

Aandachtsgebieden
Klinisch: Algemene orthopedie, wervelkolomchirurgie (volwassenen en kinderen)
Onderzoek: Scoliose van de thoracolumbale wervelkolom, kyfose van de thoracolumbale wervelkolom, degeneratieve afwijkingen van de thoracolumbale wervelkolom, oncologie van de thoracolumbale wervelkolom.

“Sinds 1994 ben ik orthopedisch chirurg. Daarvoor heb ik, na mijn vooropleiding algemene heelkunde, mijn vervolgopleiding orthopedie in het Sint Radboud Ziekenhuis en de Sint Maartenskliniek te Nijmegen voltooid. In de Sint Maartenskliniek ontstond mijn interesse in en ervaring met de wervelkolomchirurgie. Vanaf 1994 werd ik staflid orthopedie aan het VUmc te Amsterdam. In 1999 promoveerde ik op de correctie en de chirurgische techniek van de thoracolumbale kyfose bij de ziekte van Bechterew aan de VU te Amsterdam. Een uniek door mij ontwikkeld planning-programma om de correctie van de wervelkolom voor de individuele patiënt te berekenen is nog steeds actueel (www.askyphoplan.nl). In 2007 werd ik afdelingshoofd van de afdeling orthopedie in het VUmc tot aan de alliantie VUmc – AMC, nu Amsterdam UMC, en het samengaan met de afdeling orthopedie van het AMC. Van 2002 tot 2012 was ik opleider orthopedie in het VUmc en voorzitter van de regionale opleidersgroep orthopedie ROGO-NW. Daarna werd ik plaatsvervangend opleider en dat was ik tot 2018. Daarbij was ik ‘founding member’ en bestuurslid van de Dutch Spine Society (DSS) van 2001 tot 2007. Van 2010 tot 2016 was ik bestuurslid van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV). Heden ben ik fulltime werkzaam als orthopedisch chirurg en hoogleraar orthopedie op locatie AMC van het Amsterdam UMC.”

VERKORT CV

Werkervaring
1994-heden: Orthopedisch chirurg, Staflid Amsterdam UMC, locatie Meibergdreef.
2007-2018: Hoofd afdeling Orthopedie VUmc.

Oratie
2009: Hoogleraar, leerstoel Orthopedie.

Promotie
1999: Lumbar osteotomy in Ankylosing Spondylitis. Biomechanical and clinical aspects.

Opleiding
1988-1994: Orthopedisch chirurg, Zeewegziekenhuis IJmuiden, Sint Radboud Ziekenhuis en Sint Maartenskliniek te Nijmegen.
1988: Artsexamen Rijks Universiteit Leiden.

Publicaties
Pubmed