Menu Sluiten

Kinderorthopedie

De afdeling Kinderorthopedie van het Amsterdam UMC is een hechte groep specialisten met veel ervaring en aanzien. Op het vlak van complexe voetproblemen beschikt de groep over ruime expertise. Denk bijvoorbeeld aan het gewrichtsparend opereren van de holvoet (pes cavus of cavovarus voet). Daarnaast is de kinderorthopedie onderdeel van het Cerebrale Parese (CP) expertisecentrum in het Amsterdam UMC. Dit expertisecentrum biedt gespecialiseerde zorg, onderzoek en onderwijs op het gebied van cerebrale parese bij kinderen van 0 t/m 18 jaar. De Kinderorthopedie van het Amsterdam UMC is uitgegroeid tot een internationaal vooraanstaand centrum.

Kwaliteit
De afdeling onderscheidt zich onder meer door geen harde grens te stellen tussen het zorgdomein kinderen en volwassenen. Dankzij de inbedding van Kinderorthopedie in de afdeling Orthopedie is dit mogelijk. De casus van uw kind kan besproken worden in een gezamenlijk overleg met de orthopeden betrokken bij de zorg van kinderen, adolescenten en volwassenen. Discussie en indicatiestellingen worden vakgroep-breed gevoerd en bepaald. Deze brede kijk op zaken door meerdere specialisten komt de kwaliteit ten goede.

De juiste zorg op de juiste plek
Complexe problemen van bijvoorbeeld de voet of heup zijn niet statisch, maar meer dynamisch en kunnen problemen geven in meerdere levensfasen. De afdeling Kinderorthopedie heeft onder meer een korte lijn met de specialisten van Complexe Prothesiologie en Sportorthopedie van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC. Maar er bestaan ook regionale samenwerkingen met orthopeden van andere zorginstellingen in de regio. Op deze manier wordt uw kind de juiste zorg geboden, op de juiste plek en door de beste dokter op dat vlak.

Wat betreft de regionale samenwerkingsverbanden, zijn deze er met het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, het Flevoziekenhuis in Almere, het OLVG in Amsterdam en met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Voor de kinderoncologische patiënten is er bijvoorbeeld een samenwerking met het Prinses Máxima Centrum.

Kinderorthopedie verwijst uw kind soms door naar een regionale partner, die de betreffende behandeling goed kan verzorgen. Ook werken de kinderorthopeden van het Amsterdam UMC in het Flevoziekenhuis in Almere en in het OLVG Amsterdam. Hierdoor is het niet altijd noodzakelijk dat u en uw kind naar de polikliniek van het Amsterdam UMC komen.

Speerpunten Kinderorthopedie
Op het vlak van Kinderorthopedie heeft het Amsterdam UMC zich gespecialiseerd en biedt niet voor alle orthopedische problemen een oplossing. Het Amsterdam UMC heeft een state of the art Klompvoet behandelcentrum (Ponseti-methode) en richt zich op kinderen met neuromusculaire ziekten (neuromusculaire scoliose, cerebrale parese).
 Ook is er veel ervaring met de operatieve behandeling van (heel jonge) kinderen bijvoorbeeld in het kader van DDH (heupluxatie of heupdysplasie), standsafwijkingen en beenlengteverschillen, kraakbeendefecten of in het kader van andere aangeboren afwijkingen of bijvoorbeeld acute infecties. Naast de al eerder genoemde expertise op het gebied van aangeboren en verworven voetproblemen, is er veel ervaring met de operatieve behandeling van heel jonge kinderen. Ook heupprothesiologie bij adolescenten behoort tot onze expertisegebieden.

Behandelingen in Amsterdam UMC
Kinderorthopedie van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC zoekt in de eerste plaats naar de beste conservatieve – niet-operatieve – behandeling. Alleen als het nodig is, wordt de best mogelijke operatieve behandeling als behandeloptie aangeboden.
In het Amsterdam UMC wordt continue gewerkt aan innovatie van zorg; er wordt gewerkt met de meest moderne artroscopische technieken en 3D-reconstructie bij een correctie osteotomie, een operatieve correctie van een standsafwijking van bijvoorbeeld van heup of voet.

Afspraak maken?

Wanneer uw kind door een andere arts is doorverwezen naar de kinderorthopeed van het Amsterdam UMC, dan kunt u een afspraak maken op onze polikliniek. Neem contact op met de afdeling Orthopedie voor Kinderen van het Amsterdam UMC.

Tel. 020 – 566 8000
E-mail: kinderorthopedie@amsterdam-orthopedie.nl

Bezoek de polikliniek

De polikliniek Orthopedie voor Kinderen van het Amsterdam UMC vindt u op locatie AMC. In het AMC vindt u de polikliniek in bouwdeel A, in wachtkamer 2. De ingang naar de polikliniek is links van de liften op de begane grond.

Patiëntenfolders

De specialisten van kinderorthopedie hebben enkele folders gemaakt met informatie voor ouders en kinderen over aandoeningen en behandelingen.

Specialisten kinderorthopedie

Dr. Peter Struijs

Dr. P.A.A. Struijs

Foto dr. Melinda Witbreuk

Dr. M.M.E.H. Witbreuk

Arthur-Kievit-300x265

Drs. A.J. Kievit

guus_reurink_vk_200px

Dr. G. Reurink