Menu Sluiten

Orthopedische traumatologie

Het Amsterdam UMC is één van de elf traumacentrum die Nederland kent. We hebben hiermee de verplichting tegenover de regio om ernstig gewonde patiënten op te vangen. Binnen de traumatologie is de orthopedie weer een deelgebied en een speerpunt van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde.

Historie
De operatieve fractuurzorg in Nederland is begonnen dankzij de Zwitserse prof. dr. René Marti die in de jaren 70-80 in het Binnengasthuis en laten AMC kwam werken. En ook de inspanningen van dr. Philip Besselaar hebben er aan bijgedragen dat de fractuurzorg op de kaart werd gezet. Dankzij onder meer deze historie heeft de Amsterdamse fractuurzorg nog altijd een prominente rol in onderwijs, cursussen en verwijzen.

Deze historie, het door de overheid aangewezen worden als traumacentrum, samen met de hedendaagse affiniteit en passie van onze specialisten, maken dat het Amsterdam UMC nog altijd een vooraanstaande rol heeft op het gebied van fractuurzorg.

Zorg voor complexe fracturen
Binnen het Amsterdam UMC werkt de orthopedische traumatologie veelal in een multidisciplinaire setting. Bij de diverse wekelijkse overleggen zijn naast onze orthopedisch chirurgen ook infectiologen, radiologen, plastisch chirurgen betrokken. Tijdens dit multidisciplinaire overleg wordt casuïstiek besproken, om van elkaar te leren en ervoor te zorgen dat patiënten met complexe botbreuken de meest optimale behandeling krijgen.

Onze zorg
De specialisten van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde hebben zich toegelegd op intra-articulaire fracturen (breuken doorlopend in het gewricht), hoogenergetische fracturen (fracturen die door inwerking van hoge snelheid of massa zijn ontstaan), open fracturen (infecties), pathologische fracturen (door bijv. bottumoren of metastasen), periprothethische fracturen, wervelfracturen en fracturen van het bekken of acetabulumfracturen. Maar ook routinefracturen behoren tot ons zorgaanbod. Voor heupfracturen kunnen patiënten ook bij ons terecht, maar hiervoor is het Amsterdam UMC niet het aangewezen centrum.

Nonunion en andere posttraumatische problemen
Wanneer een fractuur, ondanks behandeling, niet vast wil groeien is er sprake van een zogenaamde nonunion. Dit is een complexe fractuur, waarvoor zorg soms niet beschikbaar is of lijkt te bestaan. De specialisten van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde zijn beschikbaar voor intercollegiaal overleg en voor patiënten die in de reguliere zorg stagneren. In het Amsterdam UMC worden jaarlijks zo’n 40 tot 50 patiënten met een nonunion of scheefgegroeide oudere fractuur geholpen.

Bijna alles
Eigenlijk zijn er weinig fracturen die wij niet aankunnen. Wij verwijzen enkel door wanneer u vanwege grote drukte in ons ziekenhuis niet op tijd kan worden behandeld aan een relatief eenvoudige fractuur. En wij collega’s in de regio kennen die de fractuur goed kunnen behandelen.

Minimale ingreep, maximaal effect
Het doel van onze behandelingen is een minimale operatie met maximaal effect. Het betekent dat wij u zo snel mogelijk naar huis sturen, zodat u zo snel mogelijk uw maximale functie kunt behalen. Dit kan vaak omdat wij de operatiewond zo klein mogelijk houden en u adequaat begeleiden. Met onze virtuele fractuurkliniek zijn wij laagdrempelig beschikbaar voor overleg en twijfels over het ‘op de goede weg zijn’.

Oog voor de oudere patiënt
Voor oudere patiënten roepen wij de expertise van de geriatrie in, zodat we goed zicht houden op eventuele bijkomende ziekten die een rol kunnen hebben in het herstel.

Onderzoek
In het Amsterdam UMC houden we ons ook volop bezig met wetenschappelijk onderzoek. Regelmatig lopen we als afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde voorop met de implementatie van nieuwe technieken. Of bedenken we zelf iets nieuws. Voor patiënten kan dit een voordeel zijn, wanneer zij een mogelijke behandeloptie vinden in één van ons lopende studies.

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Specialisten orthopedische traumatologie

Dr. Jos Bramer

Prof. dr. J.A.M. Bramer

Prof. dr. Gino Kerkhoffs

Prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs

SteinJanssen_1783vkvk

Dr. S.J. Janssen

Arthur-Kievit-300x265

Drs. A.J. Kievit

Foto dr. Rachid Saouti

Drs. R. Saouti

Foto dr. Matthias Schafroth

Dr. M.U. Schafroth

Dr. Peter Struijs

Dr. P.A.A. Struijs

Foto dr. Sjoerd Stufkens

Dr. S.A.S. Stufkens

Foto dr. Floortje Verspoor

Dr. F.G.M. Verspoor