Menu Sluiten

Enkel- en Voetchirurgie

De afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Amsterdam UMC heeft een bijzondere expertise op het gebied van enkel- en voetproblematiek. De expertise heeft betrekking op zowel personen in de kinderleeftijd alsook op senioren. Jaarlijks worden er zo’n 400 personen met enkel- of voetletsel chirurgisch behandeld door onze specialisten. Het meerendeel van de patiënten wordt niet-operatief behandeld. Ons team geniet internationaal aanzien met name op het gebied van enkelpathologie. Een groot deel van ons team werkt ook in het Flevoziekenhuis in Almere. Voor deze samenwerking hebben wij bewust gekozen, want hierdoor blijven de toegangstijden laag en houden we de kwaliteit van het consult of de ingreep hoog. Zo wordt u sneller en beter geholpen in ons expertisecentrum.

Multidisciplinair team
Om de beste zorg voor uw enkel- en voetproblematiek te kunnen bieden werken wij samen met andere specialisten die beschikken over belangrijke kennis van het bewegingsapparaat. Denkt u bijvoorbeeld aan fysiotherapeuten, sportartsen, musculoskeletaal radiologen en revalidatieartsen. Zij maken allemaal deel uit van ons multidisciplinaire behandelteam.

Landelijk expertisecentrum osteochondraal letsel
De afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde is door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra geaccrediteerd en mag zich een landelijk expertisecentrum noemen voor osteochondrale letsels in de enkel. Het gaat hierbij om de operatieve en niet-operatieve behandeling van botkraakbeenafwijkingen in het enkelgewricht. Daarbij is er een intensieve internationale samenwerking waarin de nieuwste inzichten worden onderzocht en uitgewisseld. Het Amsterdam UMC is leidend in state-of-the-art behandelingen van grotere en secundaire defecten.

Enkelartrose
Artrose of gewrichtsslijtage is de komende decennia de nummer één aandoening waarvoor specialistische zorg nodig is in Nederland. Enkelartrose komt minder vaak voor dan heup- en knieartrose en vraagt om maatwerk. In het Amsterdam UMC stellen wij voorop dat u de behandeling krijgt, die het beste bij u past. De keuze uit een niet-operatieve of operatieve behandeling is daarbij leidend.

Wat betreft de operatieve behandelingen zijn er meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Voordat u kiest voor een standscorrectie (osteotomie), uitrekken (distractie), het vastzetten (artrodese) of een kunstenkel (prothese) zetten wij alle afwegingen voor u op een rij. Op deze manier helpt onze expertise u kiezen voor de behandeling die het beste bij u past.

Onderzoek naar stamcel- en bloedplaatjes injectietherapie wordt in het Amsterdam UMC vaak in onderzoeksverband uitgevoerd.

Spreekuur voor complexe voetproblemen
Binnen het Amsterdam UMC is er een speciaal spreekuur voor complexe voetproblemen. Denkt u hierbij aan meerdere aangeboren voetafwijkingen of afwijkingen passend bij zenuwaandoeningen, zoals bijvoorbeeld Hereditaire Sensomotorische Neuropathie of Charcot Marie Tooth. Hiervoor bestaat namelijk een operatieve oplossing. Binnen het Amsterdam UMC maken we zo nodig gebruik van 3D-prints voor preoperatieve planning en combineren we verschillende technieken (een combinatie van bijvoorbeeld open en arthroscopische) om tot een optimaal resultaat te komen. Dit spreekuur wordt verzorgd door dr. Stufkens en dr. Struijs.

Let wel, dit spreekuur is niet bestemd voor diabetische voeten. Deze worden in het Amsterdam UMC alleen in een multidisciplinaire setting behandeld via het Diabetisch Voeten Centrum Amsterdam van de Revalidatieartsen.

Afspraak maken?

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl

Specialisten enkel- en voetchirurgie

bastiaan_blom

B.J. Blom

Prof. dr. Gino Kerkhoffs

Prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs

rover_krips

Dr. R. Krips

peter_de_leeuw

Dr. P.A.J. de Leeuw

Dr. Peter Struijs

Dr. P.A.A. Struijs

Foto dr. Sjoerd Stufkens

Dr. S.A.S. Stufkens