Menu Sluiten

Informatie over de verpleegafdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde

De informatie op deze pagina gaat over de opnameafdeling Orthopedie.

Onze kamers
Op de afdeling Orthopedie worden patiënten opgenomen voor het specialisme orthopedie. De afdeling heeft ruimte voor 25 patiënten. De afdeling beschikt over verschillende kamers: tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Naar deze laatste kamers is veel vraag en ons aanbod beperkt. Onze verpleegkundige wijst deze kamers toe op basis van medische gronden.

Gemengd
Op onze afdeling wordt gemengd verpleegd. Dit betekent dat mannen en vrouwen gezamenlijk één kamer kunnen delen. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen van patiënten.

Bezoektijden
De bezoektijd op onze verpleegafdeling (G5 Noord) is van 10:00-21:00 uur. Wij vragen u om rekening te houden met de andere patiënten op de kamer. Het betekent dat er maximaal twee bezoekers per persoon in de kamer mogen zijn. De bezoektijd van de uitslaapkamer (verkoeverkamer H1) is van 19:00 tot 20:00 uur.

Uw zorgteam
Orthopedische chirurg + Orthopedische chirurg in opleiding (AIOS)
Een orthopedische chirurg of orthopeed is een medisch specialist op het gebied van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het team van orthopeden vormt de ‘medische staf orthopedie’. De orthopedische chirurg of orthopeed is de eindverantwoordelijke of hoofdbehandelaar van uw behandeling.

Zaalartsen en physician assistant
De arts die u dagelijks bezoekt is uw zaalarts. Meestal is een zaalarts een orthopedische chirurg in opleiding ook wel een arts-assistent genoemd. Onze zaalartsen werken enkele weken tot maanden op de afdeling. De kans bestaat daarom dat u tijdens het verblijf wisselt van zaalarts. De zaalarts is uw behandelaar en aanspreekpunt voor uw medische behandeling en loopt dagelijks visite bij u. Een physician assistant is een medisch zorgprofessional die op zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist. Zij mogen zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen uitvoeren.

Fysiotherapeut
Elke dag en/of bij indicatie ook in het weekend komt er een fysiotherapeut langs om u te begeleidingen in het mobiliseren. Zij zullen u tips en aanwijzingen geven om uit bed te komen en hoe om te gaan met eventuele tijdelijke beperkingen.

Studenten
Het Amsterdam UMC is een academisch centrum en opleidingsinstelling. Het betekent dat er geneeskundestudenten worden opgeleid in het ziekenhuis en zij dus ook leren op de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde. Er zal altijd een gediplomeerde verpleegkundige achter de student staan. Deze is eindverantwoordelijk voor uw zorg.

Verpleegkundigen
De verpleegkundige leiding is in handen van de hoofdverpleegkundige. Deze wordt ondersteund door seniorverpleegkundigen. Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de afdeling.

Gedurende uw opname krijgt u een eerst verantwoordelijke verpleegkundige (e.v.v.) toegewezen. Dit is meestal de verpleegkundige die het opnamegesprek met u voert. Als uw e.v.v. niet werkt, wordt de zorg overgenomen door een uitvoerend verpleegkundige, de u.v. Op deze manier proberen wij zo patiëntgericht mogelijk te werken. Elke dienst is er dus één verpleegkundige bij wie u met al uw vragen terecht kunt.

De verpleegkundige diensten zijn van:

Dagdienst: 7:30u – 16:00u
Avonddienst: 14:30u – 23:00u
Nachtdienst: 22:45u – 07:45u

 

Visite (arts komt op bezoek)
Als patiënt heeft u een behandelend arts, meestal is dit de orthopedisch chirurg die u geopereerd heeft. Deze arts werkt vaak samen met een orthopedisch chirurg in opleiding. Zij, of tenminste één van beide, bezoekt u in principe dagelijks op de afdeling. De dagelijkse visite wordt door de zaalarts uitgevoerd. Alle patiënten worden besproken tijdens de visite door de zaalarts met de verpleegkundige. De verpleegkundige zal ook 1x per dag langslopen in de loop van de ochtend voor eventuele informatie en vragen. Vragen met betrekking tot uw herstel kunt u stellen aan de zaalarts.

Neem een kijkje op onze afdeling!