Menu Sluiten

Topsport

Onze afdeling stond mede aan de wieg van het Academic Center for Evidence -based Sports medicine (ACES). Binnen ACES wordt de zorg voor de geblesseerde (top)sporter vormgegeven. Het Amsterdam UMC verzorgt het multidisciplinaire samenwerkingsverband met ACES, sportmedische patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. (Top)sporters uit binnen- en buitenland komen naar het Amsterdam UMC voor de oplossing voor hun problemen.

Brede blik
De oplossingen van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde richten op het leveren van een passende oplossing voor elke blessure. Er is speciale expertise voor enkelletsels, knieletsels en spierletsels. Ook moeilijk op te lossen ‘puzzelcases’ krijgen aandacht. Daarnaast is er speciale expertise met betrekking tot secundaire preventie en return to performance. Er is aandacht voor de fysieke kant van het probleem, het niveau van de sporter, maar ook voor mentale aspecten van blessure en verwachtingen. De specialisten van het Amsterdam UMC zijn praktijkgericht en weten wat er bij (top)sporters leeft.

Zorg is een teamsport
Intern wordt ons multidisciplinaire team gevormd door ervaren orthopedisch chirurgen, sportartsen, radiologen, fysiotherapeuten en klinische wetenschappers. Vragen uit de praktijk van de medische zorg voor (top)sporters worden onderzocht en met de resultaten uit ons onderzoek proberen we elke dag beter te worden.

ACES

De kracht van het ACES-team is dat de (top)sporter centraal staat en dat wij als team proberen met elkaar een oplossing te vinden voor elk probleem.

ACES is een topreferentiecentrum voor (top)sporters met enkelletsels, knieletsels, acute en spier- en peesletsels. ACES biedt snelle, toegankelijke, multidisciplinaire (top)sportmedische zorg aan nationale en internationale sporters.

We werken onder andere samen met IOC, NOC*NSF, Amsterdam Institute of Sports Science (AISS), Centrum Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam en alle nationale sportbonden. Daarnaast zijn er dienstverbanden en consulentschappen bij AFC Ajax, AZ, PSV en tal van andere nationale en internationale voetbalclubs. Ook werken we met het Nationaal Ballet en het Nederlands Dans Theater. Onze ACES-specialisten Harald Jorstadt en Mario Maas staan garant voor respectievelijk cardiologische en radiologische topzorg; Jort Vijverberg voor de neurologische topzorg, Rolf Peters en Frank Bloemers voor de traumachirurgie en onder meer Vincent Gouttebarge voor de mentale aspecten van blessures.

Orthopedie en sportgeneeskunde
De afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC is onlangs de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde geworden. De kracht van deze samenwerking komt onder meer tot uiting in een zogenaamde one-stop-shop, want met een gezamenlijk blik op een probleem kunnen wij snel tot een diagnose en behandelplan komen. Dit kan een operatief, maar ook een niet-operatief traject zijn. Uiteraard komt de keuze voor een bepaald traject voort uit een advies dat wij op het individu afstemmen.

Amsterdam Collaboration for Health and Safety in Sports (ACHSS)
Ook onderzoek en de klinische praktijk van de bescherming van de gezondheid van atleten zijn samengebracht binnen het Amsterdam UMC. Het ACHSS is een initiatief van twee Nederlandse toonaangevende academische groepen: de afdeling Sociale Geneeskunde onder leiding van Evert Verhagen, hoogleraar Epidemiologie van Sport, Bewegen en Gezondheid, en de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC onder leiding van Gino Kerkhoffs. Binnen ACHSS staat de zorg voor de gezondheid, blessurepreventie en behandeling van topsporters opnieuw centraal. Het onderzoekscentrum is bovendien al sinds 2015 één van de negen geaccrediteerde IOC-onderzoekscentra wereldwijd.

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Spreekuur Kinder-Sportblessure

Maak een afspraak op de polikliniek Orthopedie voor kinderen
Tel. 020 – 566 8000
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:30 – 14:00u.
E-mail: kinderorthopedie@amsterdam-orthopedie.nl

ACES Amsterdam

ACES staat voor topzorg in topsport. De professionals van ACES vormen een medisch specialistisch centrum waar sporters terecht kunnen voor advies over preventie en behandeling van musculoskeletale blessures.

Specialisten topsport

simon_goedegebuure

Drs. S. Goedegebuure

avatar_man

Dr. G. Helmerhorst

Prof. dr. Gino Kerkhoffs

Prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs

tim_kraal_vk

Dr. T. Kraal

guus_reurink_vk_200px

Dr. G. Reurink

Portret Hans Tol

Prof. dr. J.L. Tol

516A1020ZW

Prof. dr. E. Verhagen

2020-10-21 Ajax - Liverpool Johan Cruijff ArenA

Drs. C.A.C.M. Wijne