Menu Sluiten

Drs. Niels Wijne
Sportarts

Aandachtsgebieden

“Vanaf 2001 ben ik werkzaam als sportarts voor de Sportartsen Groep in het OLVG en sinds 2017 in het Amsterdam UMC op de topsportpoli. Sinds de zomer van 2019 hoofd medische staf bij Ajax. Dit betekent dat ik momenteel nog anderhalve dag aan het OLVG verbonden ben. Lies-, knie-, enkelblessures en artrose-peesproblemen hebben mijn speciale belangstelling. Ik ben trots op ons goed lopende ACP (artrose) en shockwavespreekuur voor mensen met chronische peesletsels.

Al sinds 1998 begeleid ik topsporters. Ik heb de sportmedische begeleiding verzorgd bij Omniworld, Almere City, KNVB, Ajax en FC Utrecht (voetbal), en Omniworld Almere en het Nederlands herenteam (basketbal). Daarnaast was ik medisch coördinator van de Nederlandse Basketball Bond. Enkele jaren geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in vechtsporten. Dit heeft ertoe geleid dat we een speciale ‘keuringsstraat’ hebben ontwikkeld voor professionele vechtsporters. Dit is uniek in Nederland. Ook zit ik in de medische commissie van de Nederlandse Boksbond.

Bij Topsport Amsterdam ben ik verantwoordelijk voor de sportmedische zorg van de basketbalprogramma’s. In deze functie maak ik deel uit van de masterclass topsportartsen van NOC*NSF en ben ik high performance partner van TEAMNL.
Zelf ben ik altijd een actief sporter geweest: tennissen, zeilen, fietsen, maar met name op hoog niveau voetballen. Mijn interesse ligt dus bij vele sporten.”

VERKORT CV

Werkervaring
2004 – heden: Sportgeneeskunde OLVG locatie West.
2017 – heden: Topsportpoli Amsterdam UMC afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde.
2019-heden: Hoofd medisch/performance AFC Ajax.
2019-heden: Medisch hoofd alle teams NL basketball bond (5×5 en 3×3).

Nevenfuncties
2018 – heden: Werkgroep uniformering cardiale screening topsporters in NL vanuit NOC*NSF.
2018 – heden: Werkgroep uniformering keuringen/vastleggen RTP criteria vanuit vechtautoriteit en VWS.
2014 – heden Masterclass topsportgeneeskunde NOC*NSF.