Menu Sluiten

Fibreuze dysplasie

Fibreuze dysplasie is een zeldzame chronische botziekte, waarbij gezond bot plaatselijk wordt vervangen door ziek fibreus bot. Het leidt tot zwakke botten die snel kunnen breken of vervormen. Fibreuze dysplasie kan voorkomen op één of meerdere plekken in het skelet en is goedaardig, maar soms moeilijk te behandelen.

Aangeboren niet erfelijk
Fibreuze dysplasie is aangeboren, maar het is geen erfelijke ziekte. Het ontstaat tijdens de zwangerschap door een genetische afwijking, een zogenaamde mutatie in de cellen.

Vier vormen
Er bestaan vier vormen van fibreuze dysplasie.
1. Bij mono-ostotische fibreuze dysplasie is slechts één bot aangedaan, waarbij meestal geen klachten bestaan.
2. Bij poly-ostotische fibreuze dysplasie zijn meerdere botten aangedaan.
3. Het McCune Albright syndroom is zeer zeldzaam en hierbij gaat fibreuze dysplasie samen met huid- en hormonale afwijkingen.
4. Het Mazabraud syndroom is een combinatie van fibreuze dysplasie en goedaardige tumoren in de spieren gelegen (myxomen).

Behandeling
Behandeling is bij de meeste mensen met fibreuze dysplasie niet noodzakelijk, wanneer er geen klachten bestaan en als de mate van het aangetaste bot zeer beperkt is. Voor het verstevigen van uitgebreid verzwakt bot, of het corrigeren van vervormingen van het bot, kan chirurgische behandeling worden uitgevoerd. In geval van pijnklachten bij verhoogde botactiviteit kan medicamenteuze behandeling gestart worden, bijvoorbeeld met bisfosfonaten, om het bot steviger te maken.

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl