Menu Sluiten

Lipoom en atypische lipomateuze tumor

Een lipoom is een goedaardige weke delen tumor die bestaat uit vetcellen. Lipomen komen vaak voor, en met name in het onderhuidse vetweefsel van de bovenarm, romp en nek, maar soms ook dieper gelegen zoals in of tussen spieren. Ze kunnen soms tot wel 15cm groot zijn.

Het lipoom is de meest voorkomende weke delen tumor en wordt vooral gezien bij patiënten tussen 40 en 60 jaar oud. Ongeveer 5% van de patiënten heeft meerdere lipomen (lipomatose). Meestal is er geen behandeling nodig voor een lipoom. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer er klachten zijn.

De atypische lipomateuze tumor (ALT) gedraagt zich lokaal iets agressiever dan een lipoom, en is soms lastig te onderscheiden van een gewoon lipoom. Een ALT is laaggradig kwaadaardig maar zaait bijna nooit uit en heeft een eer goede overlevingskans na chirurgische behandeling.

Afspraak maken

Polikliniek Orthopedie Volwassenen
Telefoonnummer: 020 566 25 51
Bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:00u.
Vragen kunt u e-mailen naar polikliniek@amsterdam-orthopedie.nl

Verwijzer?

Huisarts
Alle reguliere huisartsverwijzingen kunt u indienen via Zorgdomein.

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals
Voor verwijzingen naar de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC kunt u ook gebruikmaken van het algemeen verwijsformulier van het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Intercollegiaal overleg
Neemt u contact op met het secretariaat (staf) Orthopedie:
Telefoonnummer: 020 566 26 72
Bereikbaar: maandag tot en met donderdag van 08:00 – 16:30u.
Per e-mail: info@amsterdam-orthopedie.nl